Trustpilot
Scalp micropigmentation – den komplette guide til SMP

Scalp micropigmentation – den komplette guide til SMP

Scalp micropigmentation (ofte forkortet SMP) er en behandlingsmetode for mænd og kvinder, som lider af uønsket hårtab. Behandlingen har til formål enten at skabe et naturligt udseende af barberet/meget kortklippet hår på dele eller hele hårbunden eller at simulere en fyldigere hårvækst.

Lider du af skaldethed, pletskaldethed eller er du træt af tyndt hår, kan hovedbundspigmentering være den rigtige løsning for dig.

Herunder findes en guide til, hvad du skal vide om behandlingsteknikken.

 

Hvad er scalp micropigmentation (SMP)?

scalp micropigmentationHovedbundspigmentering er en ikke-kirurgisk, kosmetisk præcisionsteknik. Det vil sige, at der ikke foretages operative indgreb med kirurgisk udstyr i din hovedbund for at behandle dig mod hårtab. I stedet foregår behandlingen ved, at du får tatoveret mikro-små prikker (impressioner) i det yderste hudlag af din hovedbund på de steder, hvor du generes af skaldede pletter eller tyndt hår. Derfor kaldes SMP også sommetider for hår-tatovering. Impressionerne er skabt til at efterligne dine egne kortklippede/barberede hår.

Scalp micropigmentation giver et naturligt og troværdigt udseende, hvor det ikke er muligt at se, at hårstubbene er skabt kunstigt og altså ikke altid har været der.

Behandlingsformen giver dig således mulighed for at få dit naturlige udseende med hårgrænse tilbage. Der tages nøje hensyn til, hvor dine naturlige grænser befinder sig, når behandlingen påbegyndes, og dette gøres for at give dig det mest naturlige og autentiske resultat.

En hårgrænse er ikke bare er en hårgrænse. En dygtig SMP-behandler forstår hvilken form for grænse der vil passe på hvert enkelt ansigt.

En kompetent behandler vil altid tage hensyn til de forskellige naturlige brud, der findes i de yderste dele af hårgrænsen. Derudover vil behandleren altid tage udgangspunkt i kundens eget hår, hårtæthed i nakke og sider, samt mønster, hårfarve og hudtone.

En dygtig behandler vil tage højde for kundens alder, ansigtsform og skæg-tæthed. Samtidig er det muligt at matche farven på pigmentet i henhold til din hår- og hudfarve.

Hvor effektiv er hovedbundspigmentering?

Hvor effektiv behandlingen med hårtatovering er, afhænger i høj grad af din behandler. For at du kan få det mest tilfredsstillende resultat, er det afgørende, at du vælger en professionel behandler, som er særligt kompetent til at udføre behandlinger med hår-tatovering.

Desuden bør du regne med at skulle have mere end én behandling. Et SMP-behandlingsforløb strækker sig typisk over tre til fem behandlinger, og der tages altid afsæt i de individuelle behov, når behandlingsforløbet fastlægges. Det er et kortvarigt forløb, da hver behandling typisk vil finde sted 1 gang om ugen. Hver behandling varer typisk mellem 2-4 timer.

Med et behandlingsforløb på tre til fem behandlinger hos en professionel behandler, vil hovedbundspigmentering være en yderst effektiv løsning.

 

Hårtatovering – forskel på SMP og tatovering

scalp micropigmentation haartatoveringSelvom hår-tatovering umiddelbart kan give associationer til klassisk tatovering, er der store forskelle på henholdsvis hovedbundspigmentering og konventionelle tatoveringer. Forskelle, som både drejer sig om formål med behandling, krav til erfaring og ikke mindst viden om hår.  

SMP og tatovering adskiller sig markant fra hinanden på følgende områder:

 • Type af udstyr
 • Type af pigment
 • Specialviden om hårfollikler
 • Dybden, der arbejdes i huden
 • SMP er pointilisme
 • Teknisk fremgangsmåde

Det kræver dybdegående erfaringer og teknisk forståelse at kunne udføre SMP korrekt.

Hovedbundspigmentering er nemlig en behandlingsform, der kræver indsigt i selve dannelsen af hår. Formålet med behandlingen er at give et naturtro udseende, og dette gøres ved at pigmentere illusionen af hårsække ved at konstruere flere tusinde hårfollikler. Disse follikler eller hårrødder pigmenteres i et naturtro mønster i det yderste lag af huden på hovedbunden.

Der bruges meget fine nåle til hovedbundspigmentering. Nålene er langt mere fine end dem, man almindeligvis tatoverer med, og er udviklet til at give den højeste form for præcision. Samtidig giver de fine nåle en langt mere smertefri og skånsom behandling. Dette betyder at ophelingen af huden også er væsentligt hurtigere end ved almindelige tatoveringer.

Til hovedbundspigmentering bruges i øvrigt organisk og rent pigment, som nøjagtigt kan matches med enhver hårfarve. I denne del er det vigtigt at behandleren har ekspertise og erfaring.

For hvem er scalp micropigmentation den rigtige løsning?

SMP (scalp micropigmentation) er den rigtige løsning for dig, som ønsker en autentisk løsning til dækning af hårtab. Der kan være mange årsager til, at du mister håret. Hårtab kan være genetisk- eller aldersbetinget og du kan opleve hårtab efter et sygdomsforløb. I alle tilfælde kan du vælge at få behandling med hovedbundspigmentering.

Uanset hvad årsagen til hårtab skyldes, kan det få psykiske konsekvenser at miste dele eller al dit hår.

Dit hår er et personligt kendetegn og er med til at danne din selvopfattelse. Dit hår er med til at give dig dine unikke karaktertræk, da hår er med til at forme udseende. Netop derfor oplever mange mennesker også signifikant tilknytning til deres hår.

Hårtab kan få dig til at se ældre ud, eller du kan opleve at have mistet dit naturlige udseende, når hårgrænsen rykkes. Generes du af hårtab kan det desuden hæmme dig i sociale sammenhænge. Der er ingen grund til at gemme dig selv væk eller affinde dig med uønsket skaldethed. SMP-behandling kan være den nemme og rigtige løsning for dig, uanset din alder og dit køn. Hår-tatovering er en effektiv behandlingsform, som både kan give dig fysisk og psykisk værdi.

Herunder kan du få overblik over de situationer, hvor hovedbundspigmentering er en mulighed.

 

1. Hårtab

Hårtab rammer mænd såvel som kvinder, og begge køn har mulighed for at vælge hårtatovering. Der vil dog være forskel på teknikken i forhold til at behandle en mand og en kvinde. Dette handler især om ønsker og formål med behandlingen.

Scalp micropigmentation bruges ofte hos mændene til at simulere det kortklippede udseende, hvor pigmenteringen har til formål at efterligne korte hårstubbe.

Hos kvinder vil der ofte pigmenteres imellem det eksisterende hår og pletter med skaldethed for at give et udseende af et mere fyldigt hår. Her har behandling til formål at kamuflere hårtabet og dække de tynde områder, ved at mindske kontrasten imellem hårstrå og hud. SMP toner altså huden ned så håret umiddelbart fremstår tættere.

 

2. Tyndt hår

Både mænd og kvinder kan opleve tyndt hår. I de fleste tilfælde vil dette skyldes ældningsprocesser, som blandt andet gør, at flere og flere hårfollikler stopper med at producere nye hår. Denne proces kan sætte ind på forskellige tidspunkter i livet hos forskellige mennesker. Tyndt hår ses ofte i hovedbunden, og kan være en gene for mennesker med mellemlangt eller langt hår.

I disse tilfælde kan hovedbundspigmentering anvendes til at skabe et udseende med fyldigere hår. Her foretages behandlingen med nøje præcision, hvor pigmenteringen finder sted mellem hårstråene. Det skal understreges at i tilfælde af meget udtalt hårtab vil resultatet være begrænset. Forhør dig hos din klinik hvis du overvejer at få en hovedbundspigmentering.

 

3. Pletskaldethed (Alopecia)

Pletskaldethed kan vise sig i form af enkelte eller flere områder i hovedbunden, hvor du oplever hårtab. Dette kan være stressbetinget eller sygdomsprovokeret hårtab, såsom alopecia, lupus osv.

Mandligt hårtab kaldes også androgen alopeci og betegnes ofte som ’måne’ eller beskrives som høje tindinger, hvor håret mistes på den øverste del af hovedet. Selvom det ofte er mænd, som af biologiske årsager rammes af skaldethed, kan også kvinder opleve genen. Et sygdomsforløb kan medføre skaldede og afgrænsede områder af hårbunden, hvor håret udtyndes eller helt tabes.

Scalp micropigmentation er en forfinet behandlingsmetode, som kan bruges i de tilfælde, hvor der på afgrænsede områder af hårbunden opstår pletskaldethed eller i tilfælde hvor alt håret tabes.

 

4. Alternativ til hårtransplantation

En hårtransplantation er altid forbundet med et større, kirurgisk indgreb, hvor der afskæres et område af hårbunden nær nakken (FUT). Alternativt kan der udtrækkes enkelte hårsække (FUE). De små hårsække fra det afskårne eller udtrukne hudområde anvendes til at plante nye hårsække i de skaldede områder af hovedbunden. Indgrebet efterlader et længere ar fra øre til øre på bagsiden af hovedet eller i små runde hvide ar, og det er en dyr løsning som ofte skal gentages, da man fortsat taber sit tilbageværende hår.

Der kommer altid ar efter en hårtransplantation og der vil altid komme mere og mere arvæv for hver hårtransplantation man får foretaget. Hårtransplantation er derudover forbundet med smerte og en længere restitutionsperiode, hvor du er nødsaget til at tage fri fra job.

Ønsker du et smertefrit, effektivt, permanent og billigere alternativ til hårtransplantation, er SMP en mulighed. Hvor effekten og resultatet af en hårtransplantation viser sig efter 6-12 måneder, vil du med hovedbundspigmentering opnå dit resultat efter 3-5 uger afhængig af, hvor mange behandlinger dit forløb strækker sig over.

 

5. Dække ar efter hårtransplantation

Har du tidligere fået foretaget hårtransplantation, eller har du af anden årsag ar i hovedbunden, kan du vælge hovedbundspigmentering som behandlingsmetode til at camouflere dine ar.

 

6. Scalp mikropigmentering for kvinder

Hårtatovering er en lige så anvendelig og funktionel behandlingsmetode til kvinder, som den er til mænd.

På verdensplan anslås det, at mens 85% af mænd oplever uønsket hårtab på et tidspunkt i livet, gør det samme sig gældende for op mod 65% af kvinderne. Kvinder kan opleve uønsket hårtab i forbindelse med alderdom, sygdom eller efter en graviditet.

Uanset hvad årsagen er, er det muligt for enhver kvinde at få hjælp i form af scalp micropigmentation til at genskabe udseendet af et kraftigt og fyldigt hår. Hos kvinderne er det særligt tyndt hår (diffust hårtab) samt pletskaldethed, som er årsag til, at en løsning som SMP-behandling bliver attraktiv. Såfremt hårtabet er meget udtalt vil SMP desværre have en begrænset effekt. Det vil din klinik eller behandler kunne vurdere til en konsultation.

 

Sådan udføres SMP-behandling (hårtatovering)

Det typiske behandlingsforløb med hovedbundspigmentering er et forløb, som er opdelt i tre til fem sessioner. Dog tages der altid afsæt i det individuelle behov for pigmentering og omfanget af det. De tre til fem på hinanden følgende behandlinger er med til at give det naturtro og autentiske slutresultat. Der vil gå cirka en uge imellem hver behandling. Den mellemliggende tid sikrer, at de små impressioner i hovedbunden kan hele optimalt.

Gratis konsultation og indledende møde

Før dit behandlingsforløb igangsættes, bliver du indkaldt til et indledende møde hos din behandler. Under denne konsultation får du nøje beskrevet behandlingsforløbet, som du udarbejder sammen med behandleren. Konsultationer kan også gennemføres via telefon, hvor behandleren gennemser de fremsendte billeder af hovedbunden. Dette kan med fordel gennemføres ved kunder, der har meget travlt eller som bor langt væk.

Konsultationen har til formål at afstemme fordele, muligheder og begrænsninger som behandlingen har i det specifikke tilfælde kunden er i. Formålet med konsultationen er at finde ud af om SMP-behandlingen er en egnet løsning til lige præcis den kunde. Her oplyser du dine ønsker i forhold til at få tegnet hårlinjer op, opnå et fyldigere hår eller skabe illusionen af en meget kortklippet eller barberet frisure.

I forbindelse med det indledende møde får du overblik over dit behandlingsforløb, som tilrettelægges ud fra dine ønsker. Du vil derudover få oplyst den forventede pris, som dit forløb estimeres at koste.

Hårlinjen / hårgrænsen tegnes

Når behandlingen har til formål at efterligne en kortklippet eller barberet frisure, skal hårlinjen/ hårgrænsen tegnes op. Dette er et centralt og betydningsfuldt element i behandlingsforløbet. I den første behandling arbejdes der nøje med at skabe den hårgrænse, som du ønsker, mens de efterfølgende behandlinger vil skabe det detaljerede mønster af hårfollikler og gradvist øge tætheden (densiteten) og synligheden af hårgrænsen.

Farvevalg

I blandt de faktorer som er med til at gøre SMP-behandling attraktiv for mange mennesker, er muligheden for at få den pigment tone, som nøjagtigt matcher din naturlige hårfarve.

Hver behandling er tilrettelagt fra starten af. Der tages afsæt i din hudtype, din hårfarve samt dine ønsker, når der skal træffes valg om farve på pigment. Det væsentligste er altid at give et naturligt resultat og din behandler bør altid prioritere dette.

Gode råd til et succesfuldt behandlingsforløb

Når den indledende behandling har fundet sted, og din ønskede hårgrænse er tegnet op, vil behandlingerne tage 2-4 timer hver gang.

Der arbejdes nøje, fokuseret og med høj præcision, når hver enkelt hårfollikel pigmenteres i det øverste lag af hud i din hovedbund.

Du kan med fordel gøre brug af følgende råd:

 • Undgå fysisk aktivitet i fem dage efter din behandling
 • Sørg for at fugte din hovedbund op til din behandling
 • Undgå brug af shampoo og vask af hovedbund i fem dage efter din behandling
 • Undgå direkte stærk sollys i det behandlede område i de efterfølgende uger

Hovedbundspigmenteringen vil medføre meget små impressioner i din hovedbund. Disse heler af sig selv, men i dagene efter dine behandlinger skal du undgå fysisk aktivitet, som får dig til at svede. Svedpartikler kan genere pigmenteringen i hovedbunden. Af samme årsag anbefales det at undgå brug af shampoo de første fem dage efter dine behandlinger, og du bør også undgå sollys eller anden UV-påvirkning, som kan påvirke pigmenteringen.

Behandling med hovedbundspigmentering er i udgangspunktet permanent, men du skal påregne en enkelt touch up behandling hvert 3-6 år, hvorefter du kan opleve, at farven falmer en lille smule. Det er muligt at få foretaget efterbehandlinger for at genopfriske farven, hvis det ønskes.

Efter SMP-behandlingen – sådan beskytter du din hovedbund

Efter en behandling er det naturligt at opleve, at din hovedbund er en smule rød og i sjældne tilfælde lidt irriteret. Rødmen forsvinder sædvanligvis efter et døgn, i enkelte tilfælde kan det tage lidt længere. Din hovedbund bliver under en enkelt behandling ’forstyrret’ med mange små prik fra den fine nål, som bruges til arbejdet. Hver prik indeholder pigment og efterlader mikro impressioner, der efterligner meget kortklippede hår. Impressionerne er med til at skabe et mørkere udseende på din hovedbund. Når impressionerne heler, vil pigmentet træde naturligt frem som barberet hår.

Der er flere ting, du selv kan gøre for at skabe de bedste forudsætninger for et vellykket behandlingsforløb: 

 • Undgå berøring på din hovedbund i de første fem dage dage efter en behandlingssession
 • Undgå sved i og på hovedbunden
 • Vask let og skånsomt din hovedbund fem dage efter behandlingssession
 • Undgå at gå i svømmehal eller bade i havet, intensiv, fysisk træning, længerevarende ophold i sollys og brug af kemikalieholdige hudplejeprodukter i de første 14-21 dage efter behandling

Efter 7-21 dage kan du stort set genoptage dine naturlige aktiviteter og vaner. Du skal så vidt muligt undgå en tør hovedbund i hele dit behandlingsforløb. Dette gælder både før, under og efter dit behandlingsforløb. Spørg din behandler til råds hvis du ønsker mere information. Ovenstående er overordnede guidelines og det vil variere efter dit udgangspunkt og type af SMP behandling du har fået.

Scalp mikropigmentering og priser 

Prisen på SMP-behandling afhænger af flere forhold, som drejer sig om:

 • Område med behov for pigmentering
 • Antal behandlinger
 • Behov for dækning af ar
 • SMP rescue

Som udgangspunkt er hovedbundspigmentering den billigste løsning, du kan vælge, når du ønsker en effektiv og permanent behandling af hårtab. Hvert et behandlingsforløb er individuelt tilrettelagt, og derfor vil prisen også tage afsæt i personlige forhold, men som tommelfingerregel vil prisen stige i takt med, hvor omfattende behandlingen er.

Et forløb med tre til fem behandlinger koster typisk mellem 10.000-20.000 kroner. Det er afgørende for at få glæde af dit resultat, at du ikke går på kompromis med valg af behandler. Da behandlingen er permanent, og i øvrigt er en kosmetisk procedure, bør du vælge en behandler, som er kvalificeret til behandlingen, og som du stoler på.

Er hovedbundspigmentering en sikker behandling?

SMP anses for at være en meget sikker metode til behandling af hårtab, hvor formålet er at skabe et udseende med tættere hår eller skabe et udseende af en kortklippet/barberet frisure.

Scalp micropigmentation er en absolut sikker behandlingsform af de følgende årsager:

 • Ingen operation – slip for kirurgisk indgreb og ar.
 • Du er med hele vejen – behandlingen foregår på dine præmisser.
 • Nålen går kun igennem det yderste hudlag – du skal ikke være nervøs for vævsskader.
 • Organisk pigment – ingen skadelig kemi i huden ved brug af kvalitets- og organisk pigment.
 • Sterile nåle – sikkerheden er i top.

Allergisk reaktion

Med scalp micropigmentation er udbyttet af behandlingen stort i forhold til eventuelle bivirkninger. Men i visse tilfælde kan der opstå allergiske reaktioner på det pigment, som bruges under behandlingerne. Hvis du vil undgå risikoen for disse efterreaktioner, og har du før oplevet allergiske reaktioner, kan du opsøge en hudlæge eller dermatolog før igangsættelse af dit behandlingsforløb. En hudspecialist kan give dig råd og anbefalinger, før du går i gang. I tilfælde af at du har en allergi vil din behandler altid tilbyde dig at lave en patchtest. Det vil sige, at du får pigmenteret et meget lille område for at se om du får en reaktion inden din SMP-behandling igangsættes.

Den største årsag til allergiske efterreaktioner er forbundet med brug af pigment af dårlig kvalitet eller dårlig hygiejne samt uhensigtsmæssig aftercare. Derfor skal du sørge for at vælge en professionel behandler, når du ønsker hårtatovering med så lav en risiko som mulig for allergiske reaktioner og følge din behandlers instruktioner i tiden lige efter din behandling.

Værd at vide om at undgå skader under behandlingen

Selvom det hører til sjældenhederne, er der risiko for, at en behandling med hovedbundspigmentering kan være forbundet med skader eller fejl, og disse kan være svære at udbedre. Har en behandler ikke den nødvendige erfaring i at udføre metoden, er der risiko for kosmetiske skader. Det kan være svært at skjule en mislykket behandling, da pigmentbehandlingen efterlader et synligt resultat.

Du bør derfor altid vælge en professionel klinik med erfarent og kompetent personale, og du kan med fordel undersøge anmeldelser af en klinik, samt tale med dem grundigt om dine ønsker og behov, inden du begynder din behandling. Se især efter kunde-erfaringer, videoer med resultater eller kunde-anmeldelser.

SMP Rescue – når hårtatoveringer går galt

Selvom det er svært at rette fejl, er det ikke umuligt. En dygtig behandler vil kunne camouflere den dårlige SMP-behandling og give dig et naturligt resultat. I de mest problematiske tilfælde med dårlige SMP-behandlinger skal du have fjernet den ringe hårtatovering med laser.

Du skal igennem en laserbehandling for at fjerne de enkeltvise, små pigmenter. Det er en tidskrævende og en relativ dyr procedure, men den gode nyhed er at du altid kan fjerne dårlig scalp micropigmentation.

Laser behandlingen foregår på godkendte laserklinikker, hvor personalet er uddannet i brug af laser. Hos de mest professionelle klinikker med SMP-behandling kan du også finde Rescuebehandlinger. Her har det specialiserede personale indblik i begge dele af behandlingsformen. De ved, hvilken teknik der er effektiv, og hvilke specialiserede laserklinikker du skal opsøge for at få fjernet den dårlige SMP-behandling.

På samme vis som det kræver erfaring og viden om teknik og værktøj at foretage en SMP-behandling, kræver det samme høje grad af professionalisme og ekspertise af foretage en Laser fjernelse af en dårlig hår tatovering.

Vælg den rigtige SMP behandler

Når du vil have succes med scalp micropigmentation, skal du vælge en professionel SMP behandler. Du skal vælge klinik med kompetent personale, som har stor erfaring med behandlingsformen. Det er for din tryghed, sikkerhed og tilfredshed, at du skal investere tid i at finde den rigtige SMP klinik.

Det er en fordel at benytte dig af muligheden for at få en gratis konsultation med en professionel klinik. Her får du anledning til at få vejledning og rådgivning, og du kan få indblik i kvaliteten på stedet. Det er afgørende for et godt behandlingsforløb, at du føler dig i trygge hænder. Du skal have en oplevelse af, at der er stor respekt omkring at få skabt det resultat, som giver dig størst mulig glæde.

Det er en god idé at undersøge en klinik via dens hjemmeside. Her kan du læse om værdisættet samt få indblik i ekspertisen på stedet. Ærlighed, professionalisme, erfaring og dedikation er nøgleværdier, som du skal vælge den rigtige behandler af hovedbundspigmentering efter.

 

Resumé

Hårtab og skaldethed kan ramme mænd og kvinder i alle aldre. Det kan skyldes genetiske, biologiske og helbredsmæssige faktorer, som du ikke har indflydelse på, og det kan være forbundet med psykiske konsekvenser, da vores hår er med til at skabe vores personlige, unikke karaktertræk.

Det kan kræve stor overvindelse, og indebære signifikante økonomiske udgifter at lægge sig under kniven for at få foretaget en hårtransplantation. Derfor vælger flere og flere danskere i dag at få deres hårgrænser tilbage eller få genskabt udseendet af et fyldigere hår gennem en mere skånsom behandling: scalp micropigmentation.

Det er en effektiv behandling til at skabe et udseende med kortklippet eller barberet hår, genskabe tabte hårgrænser samt give et udseende med fyldigt eller tættere hår. Behandlingsformen er populær som følge af den konkurrencedygtige pris samt den skånsomme behandlingsform og det naturlige udseende af kortklippet hår. Her skal du ikke igennem et kirurgiske indgreb, og du vil efter kort tid få glæde af resultatet.

Der tages udgangspunkt i dine ønsker i forbindelse med den indledende konsultation, og farven på pigmentet bliver nøje udvalgt i henhold til din hår- og hudfarve. Når du skal vælge den rigtige behandler, skal du vælge en professionel klinik, hvor det specialuddannede personale både har erfaring, det bedste kvalitetsudstyr og har personligt engagement i forhold til din behandling. Undersøg især klinikkens kunde-erfaringer, anmeldelser eller videoer med resultater.

Scalp micropigmentation er primært til skaldede mænd, målgruppen er altså mænd, der i forvejen klipper håret helt kort eller endnu mere relevant barberer det tilbageværende hår af. SMP-behandlingen kan i enkelte tilfælde bruges til kvinder forudsat at de har forholdsvis meget hår tilbage.

Illuhair anvender cookies til at huske indstillinger, statistik og målretning af annoncering Jeg vil vide mere

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk